Het “Huis met de Hoofden”, Amsterdam

Het huis met de Beelden op de Keizersgracht 123 werd gebouwd voor Nicolaas Sohier in 1622 en verkocht aan Louis de Geer in 1634 waarna het voor generaties in die familie bleef. Waarschijnlijk is het huis door Hendrik de Keyser gebouwd en uitgevoerd door zijn zoon Pieter.

Laurens de Geer laat  Jan Amos Comenius er enige tijd wonen. (In 1656 werd zijn huis door Poolse partizanen in brand gestoken omdat hij de kant van Karel X van Zweden koos in de Zweeds-Poolse Oorlog.).

Comenius kreeg asiel in Amsterdam, op voorspraak van zijn beschermheer Louis de Geer die hem enige tijd bij hem thuis liet inwonen.

In deze periode vormde het Huis met de Hoofden een gastvrij ontmoetingspunt van vrijdenkers, die in het tolerante Amsterdam een veilige haven vonden. Comenius verzorgde onderwijs aan Pieter de Graeff, Nicolaas Witsen en zijn neef Johann Theodor Jablonski. Zowel vader Louis als zoon Laurens de Geer ondersteunden studie en publicaties van dissidente schrijvers en filosofen en realiseerden in hun huis een veelzijdige bibliotheek, onder meer ten behoeve van het werk van Comenius, die eerder door zijn roerige levensomstandigheden al twee keer eerder zijn boeken verloor.

Verdere informatie…

Over het Huis met de Hoofden

Over Hendrik de Keyser, architect

Over Comenius, denker

Plaats een reactie